Acer Chromebook c720

Chromebooks (en ook Chrome OS) zijn alternatieven voor de laptops die op Windows draaien en/of Windows als besturingssysteem. In Nederland zijn Chromebooks nog niet heel populair. Het marktaandeel volgens IDS is ca 2,8% in 2015.

Echter in de VS is ruim 1 op de 3 PC’s een Chromebook. Met name op scholen en bij studenten is de Chromebook erg populair. De reden voor € 300,- heb je een knappe Chromebook. Leuk, maar wat is het precies, wat heb je eraan en is het een alternatief voor het almachtige Windows. Tijd voor een review van Chromebook.

Chromebook wat is het?

Simpel gezegd zijn Chromebooks ‘lichte’ laptops waar Chrome OS als besturingssysteem op draait. In plaats van bv het meest gebruikte besturingssysteem Windows. De basis van Chrome OS is de gelijknamige browser die in Europa het meest gebruikt wordt. De filosofie van Chrome OS is dat bijna alle applicaties online staan en dat je ook je werk in de cloud opslaat. MS office draait inmiddels ook in de cloud en Google heeft ook haar eigen office programma’s in de cloud. Eigenlijk kun je Chrome OS zien als een uitgebreide browser die zorgt voor soepel internet en je PC aan de praat houdt en, niet onbelangrijk, je ook offline kunt werken.

Wat heb je eraan?

Leuk dat Chrome OS. Oude wijn in nieuwe zakken. Want dat alles kan Windows ook. Het allergrootste verschil is dat Google Chrome OS heel ‘licht’ heeft gehouden. Dat zorgt ervoor dat je laptopje in minder dan 10 seconden opgestart is, je met veel minder geheugen en lichtere processoren hetzelfde werkt kunt doen. En dat scheelt veel geld. Dat is ook een belangrijke reden waarom Chromebooks bij studenten en scholen erg populair zijn. Dus de kracht zit h’m in Less is more!

Ik moet zeggen dat in gebruik de Chromebook (Acer Chromebook 11 C720P) heel soepel werkt en alles op z’n minst zo snel gaat als windows op een veel ‘zwaardere’ machine. Eigenlijk mis je niets op een Chromebook. We zijn stiekem al langzaam gewend geraakt aan werken in de cloud. De computer is lekker licht en de batterijduur is met ruim 7 uur (echte uren) ook meer dan goed. Ook zijn er vele apps (of extenties) die kunt toevoegen aan Chrome om het werk nog makkelijker te maken. Erg vergelijkbaar met hoe apps op onze smartphone werken en vaak iets toevoegen. Zie hieronder een aantal screenshots van hoe Chrome OS eruit ziet.

screenshot chrome os

Screenshot bureaublad Chrome OS

chrome aps

Screenshot van de Chrome App store

 

Maar werken in je eigen cloud…..

Waar voor mij Chromebook echt te kort schiet is, dat het niet mogelijk is (althans voor een gemiddeld iemand) om toegang te krijgen tot een netwerkschijf. Ik ben geen apps tegen gekomen waarmee ik verbinding kan krijgen met mijn Western Digital NAS. En ook het Google Cloud printen (mijn printer kan dit) heb ik niet voor elkaar gekregen.  Nu kun je zeggen dan moet je alles maar in de cloud opslaan. Ruim 2 TB aan files, foto’s, muziek en video’s opslaan in de cloud, vind ik te ver gaan. Daarnaast zijn veel programma’s die niet online staan vaak niet geschikt voor Chrome OS. Ook dat maakt Chrome OS lastiger als volwaardig alternatief.

Conclusie

Als je niet gebruik maakt van een thuisnetwerk, niet of niet vaak print dan is een Chromebook of Chrome OS op je bestaande laptop een 99% goed alternatief voor Windows. Werk je met specifieke programma’s die niet online staan, heb je een thuis of bedrijfsnetwerk en print je vaak dan vind ik Chromebook nog geen volwaardig alternatief. Ook al zou ik dat graag willen (ben alle onverwachtse updates en bugs van windows namelijk best wel zat)